понедељак, 17. фебруар 2014.


ЕЗЕ

Езе (фр. Èze) је насеље и општина у југоисточној Француској у региону Прованса-Алпи-Азурна обала, у департману Приморски Алпи која припада префектури Ница.
По подацима у општини је живело 2 500 становника, а густина насељености је износила. Општина се простире на површини од 10 km².
Parfumerie Galimard је једна најпознатијих и свакако једна од најстаријих породичних фабрика парфема у Прованси. 
Основана је 1747. године.
Налази се у симпатичном градићу Ез, у брдима између Нице и Монака. 
Овде се производе концентрати парфема који садрже драгоцене есенције јасмина, цвета наранџе, мандарине, лимуна, туберозе, лаванде, руже и др., справљене и добијене на традиционалан начин. 
Овде се уствари, производе концентрати мирисних нота, које касније откупљују велике фирме и брендирани произвођачи најпознатијих парфема.

МОНТЕ КАРЛО

Монте Карло (фр. Monte Carlo) налази се у Монаку. Овај град важи за главни град Монака иако званично ова држава нема главни град. Монте Карло је у свету познат по својим казинима, коцкању, гламуру и асоцира на место у коме познати и богати проводе одмор.
Број становника Монте Карла, чини 30.000 људи.
У Монте Карлу се налази највећи део стазе „Круг Монака“ на којој се одржава Велика награда Монака Формула 1, у овом граду се одржавају и друге манифестације као што су Светски шампионат у боксу, разни модни догађаји и тд.
Монте Карло данас представља једну од водећих туристичких дестинација у Европи и као такав, осим комплекса казина који је настао крајем 19. века, поседује и оперу, балетску дворану као и одређен број отмених хотела и клубова.

ПОРТОФИНО

Рибарско место Портофино у Лигуријском мору, 36 километара од Ђенове, било је познато и у доба Римљана. У то време звали су га Портус Делпхини јер је, како пише у једном старом латинском рукопису, у њему обитавало мноштво делфина. Овај градић са нешто више од 530 становника једно је од познатијих лигуријских туристичких одредишта. У потрази за миром Портофино је одредиште познатих и богатих. Од 1950. године холивудске звезде и европски богаташи често су и радо бирали управо тај градић за бег у мир. Предели за сањаре Портофино нећете доживети на прави начин ако не посетите Цастелло Броwн, дворац који су саградили стари Римљани. Године 1961. дворац је продат општини Портофино и претворен у музеј и средиште свих културних догађања града.

Данас зидове ресторана красе новије фотографије власника у друштву топ модела Наоми Кембел, кошаркаша Мајкла Џордана, скијаша Алберта Томбе и тенора Андрее Бочелија.


KAH

Кан (француски: Cannes) је град у Француској у региону Alpes-Maritimes који се налази западно од ушћа реке Вара и југозападно од Нице на Азурној обали.

Од средњег века, па све до 19. века Кан је био рибарско село. У 19. веку француски и страни богаташи саградили су овде викендице, тако да је ово и данас место састајања богатих. У његовом заливу је уређена једна од најлуксузнијих лука за јахте у Француској, заштићена не само од ветрова с копна, него и са мора.

Можда је највећа вредност Кана његова плажа "La Croisette", дуга 2 км, а широка око 20 м, састављена од финог порфиричног песка. Недалека плажа "La Napoule" је много већих димензија: дуга је 12 км и широка 30 м. Са овим двема плажама посутим црвенкастим песком мало која медитеранска плажа може да се пореди. Кан је познат по филмском фестивалу, који је први пут одржан 1946. године.